Januari 2017 – Voor Saal Digital Nederland mocht ik een fotoboek testen; een mooie kans om mijn portfolio tastbaar te maken in een professioneel album. Ik was blij verrast toen het fotoboek drie dagen nadat ik het besteld had al op de deurmat viel.

Het fotoboek
Voor de harde fotokaft koos ik de optie ‘gewatteerd’ (tegen een meerprijs) voor een extra luxe uitstraling. Ook zijn er diverse andere (luxe) kaften mogelijk. De pagina’s zijn standaard gemaakt van dik fotopapier en platliggend. Als je wilt, kun je voor nog dikker papier kiezen. In verband met vingerafdrukken koos ik voor mat papier, maar glanzend papier is uiteraard ook een optie. Bijzonder vind ik dat de eerste en laatste pagina verlijmd zijn met de kaft, waardoor je geen lege pagina’s hebt.

De drukkwaliteit is top. Mooi scherp en heldere kleuren, precies als op het beeldscherm. Bijkomend voordeel is dat het album standaard zonder zichtbare verwijzing naar de producent geleverd wordt. De kleine QR-code kun je tegen een meerprijs ook weglaten. Kortom: een album dat ik aan mijn klanten zou verkopen.

De software
Downloaden en installeren van de software is gemakkelijk. Voor het ontwerpen van het boek zijn er veel mogelijkheden, zoals starten met een lege opmaak, zelf ontworpen pagina’s inladen, gebruik maken van een van de vele sjablonen, verschillende achtergronden, achtergrondkleuren, etc. Het ontwerpen wijst zich eigenlijk vanzelf. Ook het opzoeken en selecteren van foto’s werkt eenvoudig.

Ik heb wel een paar kleine tips ter verbetering: 1️⃣ meer lettertypen om uit te kiezen, 2️⃣ de mogelijkheid toevoegen om foto’s automatisch te schalen naar een enkele pagina (en niet alleen naar spread), 3️⃣ de mogelijkheid toevoegen om foto’s een kader te geven en 4️⃣ laat de Nederlandse versie nakijken op taalfouten, want er worden soms gekke woorden en zinnen gebruikt (zoals besnijden i.p.v. bijsnijden). Al met al kleinigheidjes die me niet zouden weerhouden nog eens een bestelling te plaatsen.

Conclusie
Een fotoboek van Saal Digital Nederland is een goede keuze. Eenvoudig vorm te geven, vele uitvoeringen mogelijk, professionele kwaliteit en snelle levering.