In 2012 en in 2014 heb ik twee gezonde kinderen op de wereld mogen zetten. Bij beide bevallingen hebben mijn man en een leerling-verloskundige enkele foto’s gemaakt. Achteraf ben ik hier ontzettend blij mee. Ik word nog elke keer emotioneel als ik de foto’s terugzie… Geboortefotografie was toen nog redelijk onbekend. Eigenlijk best raar, toch? Dat mensen wel een fotograaf inhuren voor hun trouwdag, maar niet voor zoiets bijzonders als de geboorte van hun kind…

Links de geboorte van onze dochter in 2012 en rechts de geboorte van onze zoon in 2014

Sinds ik serieus met fotografie bezig ben, staat geboortefotografie op mijn bucketlist. Niet dat ik full-time geboortefotograaf wil worden, maar elke fotograaf heeft zo’n wensenlijstje. Dus toen S. mij een berichtje stuurde of ik haar bevalling wilde fotograferen, hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Maandag 22 mei begon het wachten. Om 8.00 uur moest S. zich melden in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam om de bevalling in te leiden. Ze was toen 38 weken zwanger, maar doordat het kindje als gevolg van zwangerschapsdiabetes wat groter leek te zijn, was het beter om het eerder geboren te laten worden. Ik had die dag eigenlijk een fotoshoot gepland die ik in overleg kon verplaatsen naar vrijdag. Je weet immers nooit hoe snel een bevalling gaat… Aan het eind van de middag hoorde ik dat de inleiding door middel van een ballon nog geen effect had. Ik ging die avond dus met gezonde spanning naar bed en met het geluid van m’n telefoon op standje oorverdovend.

De volgende ochtend werd er opnieuw een ballon ingebracht, maar ook deze had geen effect. Ondertussen ging ik overal heen met m’n camera en een lange broek in m’n tas. Het was namelijk prachtig weer, maar met een korte broek zag ik mezelf niet in het ziekenhuis staan om een bevalling te fotograferen.

Woensdagochtend was er nog steeds niets gebeurd. S. appte me dat ze begonnen waren met pillen en weeën-opwekkers. Bij mij steeg de spanning, want het kon nu toch niet lang meer duren? Ondertussen ging het normale leven door en nam ik nog steeds overal mijn camera en lange broek mee naartoe. En weer ging ik ’s avonds slapen met m’n telefoon naast mijn kussen.

Donderdagochtend 25 mei had S. eindelijk 3 cm ontsluiting en werd besloten d’r vliezen te breken. Ik durfde het aan om met mijn man en kinderen een paar uurtjes weg te gaan voor een ’toer langs de boer’ op deze zonnige Hemelvaartsdag. Als ik bij 5 cm ontsluiting gebeld werd, kon ik binnen drie kwartier in het ziekenhuis zijn. Om 13.00 uur kwamen we thuis en had ik nog niets gehoord. Om 14.00 uur appte S. dat ze heel veel pijn had en een ruggenprik kreeg. Het breken van de vliezen had gelukkig toch geholpen! Vanaf dat moment ging het snel, want om 15.30 uur ontving ik een berichtje van de man van S. dat het bijna zover was. Snel de auto in en een kwartier later stond ik in het ziekenhuis. S. mocht al langzaam meepersen en had het duidelijk moeilijk. De ruggenprik werkte niet meer. Drie kwartier later begon het echte werk; ze mocht actief persen. Het hoofdje van de baby wilde echter niet ver genoeg zakken, waardoor een knip nodig was. Daarna werd heel snel, om klokslag 17.00 uur, een wolk van een dochter geboren! Wat gebeurde er veel op dat moment en wat een emoties! Maar… mijn taak zat er nog niet op. Ik ben gebleven tot alle controles achter de rug waren en de kleine meid kennis had gemaakt met haar trotse oma’s en andere naaste familie. Om 19.00 uur vertrok ik met een camera vol foto’s en een geweldige ervaring rijker naar huis.

Nu ben je vast benieuwd of de baby inderdaad groot was… 3655 gram en 53 cm. Valt mee, toch?

En of ik nog een keer een bevallig wil fotograferen? Het heeft best een grote invloed op je dagelijkse leven en planning, omdat je van tevoren niet weet hoe het loopt. Maar het is zo bijzonder om erbij te mogen zijn! Als iemand het aan me vraagt, dan zal ik zeker kijken of ik het kan combineren met mijn reguliere opdrachten.

S. en F., bedankt dat ik bij de mooiste en meest emotionele gebeurtenis uit jullie leven aanwezig mocht zijn. Heel veel geluk met jullie prachtige dochter!