Januari 2020 – Kinderen veranderen heel snel en dat geldt niet alleen voor de eerste maanden. Met foto’s leg je deze groei voor altijd vast. Mooie, natuurlijke babyfoto’s en kinderfoto’s kun je heel goed zelf thuis maken, omdat kinderen zich daar op hun gemak voelen. Op deze vijf plekjes in huis krijg je de leukste resultaten. Je hebt er geen professionele camera voor nodig. Met een beetje aandacht kun je ook met je telefoon goede foto’s maken. Let daarbij vooral op het standpunt. De mooiste foto’s maak je namelijk op ooghoogte van je kind. Door de knieën dus!

1 – Kinderkamer
De kinderkamer is heel geschikt voor het fotograferen van kinderen. Terwijl je kind met speelgoed speelt of een boekje leest, kun jij bijna ongemerkt foto’s maken. Dit zorgt voor ontspannen beelden waarop je kind helemaal zichzelf is. Van baby’s kun je leuke foto’s maken in een ledikant, wanneer ze door de spijlen van het bedje kijken. De beste foto’s maak je in de buurt van een raam bij natuurlijk daglicht.

De mooiste foto’s maak je op ooghoogte van je kind.

2 – Badkamer
Veel kinderen genieten van spetteren in bad. De badkamer is dan ook een geschikte ruimte om spontane foto’s te maken. Is je kindje nog erg klein of heb je geen bad, dan kan het leuk zijn om de wastafel als badje te gebruiken. Veiligheid staat altijd voorop. Gebruik daarom in de badkuip maar een klein laagje water en zorg dat er iemand in de buurt is om je kleintje vast te houden of in de gaten te houden terwijl jij de foto’s maakt. Laat je kind spelen met badschuim, een badeendje of een washandje. Of pak de bellenblaas erbij. Succes gegarandeerd!

3 – Eettafel
Je maakt ongetwijfeld regelmatig foto’s van je kindje tijdens het eten. Maar aan de eettafel kun je ook heerlijk knutselen. Geef je kind een groot vel papier (of iets anders wat beschilderd kan worden), verf en een kwast en kijk hoe hij helemaal opgaat in het maken van een kunstwerk. Voor extra licht zou je hier de eettafellamp kunnen aanzetten. Daar krijg je een mooie warme gloed van. Probeer flitslicht te vermijden in verband met harde schaduwen.

Gebruik het liefst natuurlijk daglicht, geen flitslicht.

4 – Slaapkamer
Wat is er nou leuker dan het grote bed van papa en mama. Je kunt er onder de dekens kruipen, op springen en lekker stoeien. Doe een kiekeboe-spelletje waarbij je kind steeds onder de dekens door gluurt. Laat kleine kinderen pas op bed springen als ze iemand een handje geven. Samen springen is ook erg leuk. En stoeien met papa of mama is natuurlijk helemaal te gek! Met een witte of lichtgekleurde dekbedhoes maak je de mooiste foto’s op bed.

5 – Buiten
De tuin (of het balkon) is ook heel geschikt om foto’s te maken, omdat je hier genoeg daglicht hebt. Heb je een schommel, glijbaan of ander speeltoestel, dan kun je spontane foto’s maken als je kinderen zich daarop uitleven. Voor de beste foto’s wacht je het liefst tot de zon achter de wolken zit. Zonlicht geeft harde schaduwen en bij bewolkt weer worden de foto’s veel zachter. Kijk uit als je foto’s onder een parasol of zonnescherm maakt. Felle kleuren (bijvoorbeeld oranje of rood) zie je terug in de gezichtjes.

Wil je toch liever professionele foto’s? Of wil je ook graag zelf of als gezin op de foto? Boek dan een lifestyleshoot bij FOTOlief. Hierbij worden jullie gefotografeerd tijdens alledaagse momenten in jullie eigen omgeving.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (babysits.nl), de oppas-community van Nederland. Ben je nog op zoek naar een oppas? Bij Babysits zijn meer dan 39.000 oppassen​ ingeschreven en vind je gemakkelijk een ​oppas in de buurt​!