Rondreis met kinderen Afrika Namibië en Kaapstad

Onze rondreis door Namibië en Kaapstad

Een reisblog van een fotograaf… Normaal gesproken doe ik daar niet aan, maar over deze rondreis heb ik zoveel te vertellen. Daarnaast waren er veel mensen nieuwsgierig naar onze avonturen. Vandaar dat ik deze blog heb geschreven. Je leest hierin (bijna) alles over onze vakantie in Namibië en Kaapstad. Onderaan staat een selectie van 100 foto’s. We hebben er nog veel meer, maar het was lastig om te kiezen. Geen zin om te lezen? Scroll dan gauw verder voor de foto’s :).

We zouden deze reis eigenlijk al in 2020 maken, maar toen kwam het coronavirus. Onze kinderen zouden toen 6 en 8 jaar oud zijn. Achteraf gezien is het toch wel beter dat we de reis nu pas deden. Zoey en Tygo zijn nu 11 en 9 en dat maakte het toch allemaal nèt iets makkelijker…

Waarom Namibië?
In 2008 hebben Martijn en ik een groepsrondreis gedaan door Zuid-Afrika, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Namibië heeft toen het meest ons hart gestolen. Ik heb de hele vakantie nagedacht waarom dat nou eigenlijk zo was. Maar toen we van Windhoek naar Kaapstad vlogen en ik het landschap van Namibië vanuit de lucht zag en dat vergeleek met het landschap in Zuid-Afrika, wist ik het antwoord. Zulke ongerepte landschappen als in Namibië vind je nergens. Honderden kilometers lang kom je niks en niemand tegen. Alleen natuur. Tel daarbij op de bizarre sterrenhemel, prachtige zonsondergangen en wilde dieren die je overal tegenkomt, en je weet waarom wij voor dit land hebben gekozen. Kaapstad kwam er als afsluiter achteraan. Ook hier zijn we 15 jaar geleden al geweest. Maar omdat er vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar Namibië gaan, en we toch al via Kaapstad moesten vliegen, kozen we ervoor om op de terugweg opnieuw een paar dagen in deze bijzondere stad te verblijven.

We hebben de reis geboekt bij Out in Africa. We hadden het zelf kunnen doen, maar kozen voor het gemak. Alle vluchten, transfers, huurauto’s en accomodaties hebben zij voor ons geregeld. Hier en daar hebben we wat in de voorgestelde reis aangepast, waardoor het uiteindelijk helemaal geworden is zoals we graag wilden.

https://outinafrica.com

Daktenten
Ons vervoer in Namibië was een Toyota Hilux met twee tenten op het dak, gehuurd bij Bushlore. Wij zijn allesbehalve kampeerders, maar 15 jaar geleden sliepen we ook in een tent en dat was goed bevallen. Dus durfden we het nu weer aan. We sliepen allebei met een van de kinderen in een tent; ik met Zoey en Martijn met Tygo. Alle lakens, slaapzakken, kussens en zelfs handdoeken waren bij de huur inbegrepen. Fijn dat we dat zelf niet mee hoefden te nemen! De auto was uitgerust met een keukentje en toebehoren, koelkast, tafel en stoelen, gasflessen, een watertank en alles wat je verder maar nodig kunt hebben op zo’n reis. Een voordeel was dat we bij het inklappen van de tenten alle beddengoed konden laten liggen. Dat scheelde best wat werk elke dag. We hebben uiteindelijk 12 nachten in de tenten geslapen en dat was een hele ervaring!

Tip van Flip: we bedachten vooraf al dat we geen zin hadden om ‘s nachts de tent uit te gaan om te plassen (ik moet normaal gesproken elke nacht wel een keer). We wisten dat het best koud kon zijn en je moet natuurlijk ook nog eens een trap af, en dat zag ik in het donker echt niet zitten, ook voor de kinderen niet. Ik had speciale afsluitbare plastuiten (Uribag) gekocht en die waren ideaal. Even leeggooien in de ochtend, omspoelen en klaar voor de volgende nacht…

De reis zelf
Zoals gezegd vlogen we eerst met KLM in ongeveer 11,5 uur naar Kaapstad. Daar kwamen we laat in de avond aan en werden we met een taxi naar een hotel in de buurt gebracht. De volgende ochtend moesten we weer vroeg opstaan en konden we lopend naar het vliegveld voor de vlucht met Airlink naar Windhoek. Deze duurde een kleine twee uur. Begin van de middag werden we op het vliegveld van Windhoek opgehaald door een vertegenwoordiger van Bushlore. Bij Bushlore kregen we bijna twee uur lang uitleg over alles wat kon gebeuren tijdens de reis en wat we dan moesten doen. Van banden wisselen als we een klapband zouden hebben, tot uit het zand graven als we vast zouden zitten, tot banden leeg laten lopen en weer oppompen om ze geschikt te maken voor verschillende ondergronden. En natuurlijk ook over het uit- en inklappen van de tenten en de werking van alle andere kampeerspullen. Met hoofdpijn van alle informatie en het gevoel van ‘waar zijn we aan begonnen?!’ reden we vervolgens voor een nacht naar een guesthouse. Respect voor Martijn, want die moest in dat bakbeest gelijk links rijden in een best drukke stad. Gelukkig had hij dit al vaker gedaan, dus het wende snel.

Die avond hebben we gegeten bij Joe’s Beer House. Heel bekend en bijzonder openluchtrestaurant in Windhoek. Het was koud buiten, maar het eten was heerlijk!

Van Windhoek naar Sesriem
De volgende ochtend deden we eerst boodschappen en reden we vervolgens naar onze eerste bestemming: Sesriem. Onderweg stopten we bij Solitaire, waar we ook de wereldberoemde appeltaart hebben gegeten. De eerste kampeernacht in Sesriem was niet heel fijn. Het stormde en de tenten en auto gingen helemaal heen en weer. De wekker stond ook al om 6.00 uur, om op tijd alles klaar te hebben om als eerste door de poorten van het Nationaal Park te kunnen rijden. We wilden graag Dune 45 beklimmen om de zonsopkomst te zien, maar halverwege vond ik het wel prima. Ik was moe van een paar korte nachten op rij en de zon kwam al op. We zijn gaan zitten in het zand en genoten vanaf hier van de opkomende zon. Toen we daarna al moonwalkend van de steile helling beneden kwamen, moesten we een kilo zand uit onze schoenen schudden. Vervolgens reden we door naar de surrealistische Deadvlei, waar we voor het laatste stukje zandweg de banden moesten laten leeglopen en 4×4 moesten rijden. Dit ging goed, maar dat gold niet voor iedereen. We hebben meerdere auto’s in het zand vast zien staan. 

Van Sesriem naar Swakopmund
De tweede nacht in Sesriem verliep een stuk beter. Eindelijk een beetje normaal geslapen, ondanks de geluiden van oryxen, jakhalzen en hyena’s op het kamp. De tweede ochtend was er geen water in de toiletblokken en moesten we tandenpoetsen met het water uit de watertank. Ik had Zwitsal washandjes van huis meegenomen, waarmee we onszelf konden opfrissen. Vervolgens reden we opnieuw via Solitaire (én de appeltaart) door naar Swakopmund. Daar kwamen we terecht op een erg luxe camping met eigen badkamer. Heel welkom na twee basic nachten in Sesriem. In Swakopmund was het nog wat frisser dan in Sesriem, maar we waren goed voorbereid met de thermokleding die we hadden meegenomen. Die hadden we de volgende dag ook nodig toen we vanuit Walvisbaai een boottocht gingen maken op zoek naar dolfijnen. En die hebben we gezien, net als zeehonden én een walvis. Naast een zeehond kwam er ook een pelikaan aan boord (leuk voor de kinderen!) en als afsluiter van de excursie namen we een kijkje bij de flamingo’s.

Van Swakopmund naar Madisa Camp
Na Swakopmund stonden voor Martijn en ik een aantal nieuwe bestemmingen op het programma. Maar eerst moesten we weer boodschappen doen en voor de eerste keer tanken. Ook dat was een leuke ervaring, want er stonden gelijk een paar mannen klaar om ons het werk uit handen te nemen én de ramen te zemen en de banden te controleren. Alles voor een goede fooi, die ze natuurlijk ook hebben gekregen. Onderweg naar Damaraland bezochten we de gigantische zeehondenkolonie op Cape Cross. Vervolgens reden we voor twee nachten naar Madisa Camp. We kregen een grote kampeerplek toegewezen aan de rivierbedding onder de rotsen, met privé openluchtbadkamer. Het water om te douchen moesten we zelf opwarmen met vuur. Heel bijzonder om te doen! Op Madisa hadden we ook ons eerste zwembad en hebben we uitgerust in de hangmatten. ‘s Avonds beklommen we de rotsen voor een adembenemende zonsondergang. De sterrenhemel was hier (net als in Sesriem) bizar mooi. Langs de rivierbedding zag je van links naar rechts de Melkweg.

Van Madisa Camp naar Palmwag
Palmwag was onze volgende bestemming in Damaraland. Onderweg er naartoe bezochten we de rotstekeningen van Twyfelfontein. Duizenden jaren oud en destijds gebruikt om jonge jagers op te leiden. Op Palmwag hadden we weer een eigen badkamer. Konden we mooi onze koffers uitstallen en uitkloppen van al het zand en stof. De volgende ochtend stond een Damaraland-excursie op het programma. Het was koud in de safaritruck, maar gelukkig lagen er warme dekens voor ons klaar. We hebben zulke mooie landschappen en ook wilde giraffen en zwarte neushoorns gezien. We gingen eigenlijk op zoek naar woestijnolifanten en die troffen we uiteindelijk aan het eind van de middag al drinkend uit een waterput in een klein dorpje. Die avond genoten we weer van de prachtige zonsondergang en sterrenhemel.

Van Palmwag naar Etosha
Na Damaraland volgde de echte safari van deze reis: door Etosha. Daar sliepen we drie nachten op drie verschillende kampen: Okaukuejo, Halali en Namutoni. Etosha is een gigantisch Nationaal Park met een oppervlakte van ruim de helft van Nederland. We hebben hier zoveel dieren gezien: zebra’s, giraffen, olifanten, neushoorns, koedoes, springbokken, impala’s, gnoes, struisvogels, oryxen, een hyena en zelfs twee leeuwen. Die laatste twee zagen we bij toeval, omdat er heel veel auto’s bij elkaar stonden. In eerste instantie zagen we in de verte alleen rotsen, maar toen die bewogen, bleken het leeuwen te zijn. Wat misschien nog wel indrukwekkender was, was het geluid van brullende leeuwen midden in de nacht. Ik heb Zoey er zelfs voor wakker gemaakt, want dit maak je niet snel meer mee… In Etosha hebben we elke ochtend in onze eigen auto een gamedrive gedaan. ‘s Middags gingen we relaxen bij de zwembaden (niet heel schoon en ook best koud) en vervolgens gingen we voor het avondeten nog een keer twee uurtjes rijden. Rondom de zonsondergangen en in het donker zaten we bij de waterholes die bij de kampen lagen. Hier komt dag en nacht van alles langs om te drinken.

Okaukuejo heeft zelfs een livestream op YouTube. Toen wij daar zaten, konden onze families live meekijken. Erg leuk!

https://www.youtube.com/@nwr-namibia/streams

Via Waterberg en Windhoek naar Kaapstad
Na drie dagen Etosha was de laatste kampeernacht bij Waterberg. Dit viel een beetje tegen. We hadden hier geen stroom (gelukkig was de powerbank nog vol) en het was pikkedonker op het kamp. We zijn daarom lekker vroeg de tent in gedoken. De laatste dag reden we weer naar Windhoek waar we in een heerlijke guesthouse vlak bij het vliegveld verbleven. Om 16.00 uur werd de auto daar opgehaald. Het avondeten was inbegrepen: een Afrikaans driegangenmenu. Een heerlijke verrassing! De volgende ochtend bracht de eigenaar van de boerderij, waar de guesthouse een onderdeel van is, ons naar het vliegveld voor de vlucht met Airlink terug naar Kaapstad.

Kaapstad
Aangekomen in Kaapstad haalden we bij Europcar de huurauto op. Helaas een schakelbak, dus Martijn moest nu ook met links leren schakelen. Best een uitdaging op de drukke wegen richting het hotel. Eigenlijk wilden we meteen door naar de Tafelberg, maar bij de receptie van het hotel hoorden we dat de kabelbaan dicht was vanwege onderhoud. En 2-3 uur hiken met twee kinderen (en ook weer terug) zagen we niet zitten. We kozen daarom voor een rondrit met de Hop on Hop off bus. Ook heel leuk! De tweede dag in Kaapstad gingen we met de huurauto naar de pinguïns op Boulders Beach en vervolgens naar Kaap de Goede Hoop. Langs de prachtige kustweg er naartoe zagen we meerdere walvissen zwemmen. Zo gaaf! Bij Kaap de Goede Hoop hebben we eerst de geijkte foto achter het bord gemaakt en daarna klommen we omhoog voor een prachtig uitzicht. De laatste dag in Kaapstad deden we een townshiptour met een privégids door Langa. Dit was behoorlijk confronterend. Vooral toen we binnenkeken bij een weeshuis, waar 30 kinderen werden opgevangen in een nog kleinere ruimte dan onze benedenverdieping. Zoveel armoede. Dan besef je wel hoe goed wij het hier hebben… Die avond/nacht vlogen we terug naar huis. Helaas wisten we al dat dit met 2,5 uur vertraging zou zijn. Maar hey, na alle indrukken en ervaringen van de afgelopen weken, zijn we dat allang weer vergeten!

Feiten en cijfers enzo

 • Haar als touw, een huid als schuurpapier, rouwranden onder je nagels, vieze kleren en werkelijk overal zand en stof. Voor een Pietje Precies zoals ik was het soms best even aanpassen.
 • We reden gemiddeld zo’n vier uur per dag, voor 80-90% over gravelwegen. Gemiddelde mogelijke snelheid op deze wegen was ongeveer 80km per uur. In totaal hebben we 2700 km afgelegd in Namibië.
 • Ook buiten de nationale parken hebben we veel wild gezien, zoals oryxen, dikdiks, bavianen, springbokken, pumba’s, etc.
 • Het telefoonbereik en de WiFi waren soms heel slecht. Martijn had een simkaart met data gekocht om onder andere Google Maps te kunnen gebruiken, maar af en toe waren we op zulke afgelegen plekken, dat we geen bereik hadden. Offline kaarten kunnen dus handig zijn, hoewel je bijna niet verkeerd kunt rijden met zo weinig wegen en verkeer in Namibië. Op een groot deel van de kampen was er in principe WiFi, maar werkte het voor geen meter. We moesten dus best afkicken van het online zijn.
 • Op Madisa kwamen we erachter dat we de kentekenplaat aan de achterkant verloren waren. Waarschijnlijk is de houder door het trillen op de slechte wegen kapotgegaan. Op weg naar Etosha konden we in Outjo een nieuwe plaat halen (nog geen 10 euro). Verder hadden we op een gegeven moment een scheur in de voorruit door steenslag. Dit viel gelukkig binnen de verzekering. Behalve dit hebben we geen gekke dingen meegemaakt.
 • De brandstoftank had een capaciteit van 150 liter. Hierdoor hebben we maar drie keer hoeven tanken. We hebben geen zorgen gehad of we zonder brandstof zouden komen te zitten. Een liter diesel kostte omgerekend 1 euro.
 • Eten hebben we op de kampen grotendeels zelf gemaakt. We hadden twee gasflessen waarop we konden koken en elke kampeerplaats had een braai staan om vuur te maken. We aten onder andere pasta, aardappelen met (blik)groente en rijst. Vlees ging op de braai. We zijn een paar keer uit eten geweest en dat kostte zo’n 40 euro met z’n vieren.
 • Voor de fotografieliefhebbers: ik had één camera en twee lenzen bij me. Een Nikon D610 body, die ik voor mijn werk als reservecamera gebruik, en twee Nikon lenzen: mijn trouwe 24-70 en een nieuwe 70-300 die ik vooral voor de wilde dieren had gekozen. Met de 24-70 heb ik de sterrenhemel gefotografeerd. Ook had ik nog een statief en afstandsbediening bij me voor de sterrenfoto’s. Verder heb ik onderweg een groot deel van de foto’s gewoon met mijn telefoon gemaakt.
 • Het weer is twee weken lang prachtig geweest. We hebben geen wolkje gezien (behalve de laatste twee dagen in Kaapstad). Op veel plekken was het tussen de 20 en 30 graden overdag, maar de avonden, nachten en ochtenden konden koud zijn (rond 10 graden). We hadden thermokleding bij ons en dat was maar goed ook. Jassen hadden ook niet heel overbodig geweest, maar we hebben het gered met truien.

Wil je nog meer weten over de details van deze reis? Stuur me dan een berichtje op martine@foto-lief.nl.


FOTOlief op cover magazine Baby op Komst

Voor de nieuwe uitgave van het magazine Baby op Komst mocht ik eind maart een fotoshoot doen bij Djanifa da Conceicao thuis. Djanifa is verloskundige en het gezicht achter VerlosMoeder. Een van de foto’s van deze shoot is gebruikt voor de cover van het magazine. Daarnaast staat er een foto van Djanifa en haar gezin bij het interview dat ze hebben gegeven over het combineren van werk en gezin.

Het Baby op Komst magazine wordt gemaakt door verloskundigen en het komende jaar in een oplage van 125.000 exemplaren door zo’n 87% van alle verloskundigenpraktijken gratis meegegeven aan zwangeren tijdens de eerste zwangerschapscontrole. Mocht je zwanger zijn en het tijdschrift niet hebben ontvangen, dan kun je ‘m downloaden op babyopkomst.nl/gratis-magazine/. Daarnaast vind je op de website van Baby op Komst alles wat je moet weten over zwanger worden, zwanger zijn, de bevalling en de eerste periode na de geboorte van je kindje.

Djanifa is misschien wel de bekendste verloskundige van Nederland. Met haar bedrijf VerlosMoeder wil ze ouders en vrouwen van alle achtergronden motiveren, inspireren en meer kennis geven over zwangerschap en baby’s. Ze doet dit onder andere via haar YouTube kanaal, Podcast en Instagram. Daarnaast heeft ze een boek geschreven: VerlosMoeder – Het Handboek van Kinderwens tot Minimens. Meer informatie vind je op www.verlosmoeder.nl.


Geregistreerd partnerschap Rotterdam Stadhuis FOTOlief fotograaf fotoshoot fotografie Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Heerjansdam, Oud-Beijerland, Heinenoord, Rhoon, Poortugaal en Rotterdam

Geregistreerd partnerschap in Stadhuis Rotterdam

Woensdag 8 maart 2023 lieten Nina en Fabio zich in het Stadhuis van Rotterdam registreren als partners. Ze hadden mij gevraagd om foto’s van hun geregistreerd partnerschap te maken.

Het was een chaotische ochtend op het stadhuis, waardoor de ceremonie later startte dan gepland. Dit stelde ons in de gelegenheid om alvast de fotoreportage in de binnentuin te doen, wat eigenlijk op de planning stond voor na de ceremonie. Daarnaast hebben we binnen nog groepsfoto’s gemaakt, want er waren vier kinderen te gast en voor hen was het zonder jas te koud buiten.

De ceremonie was heel bijzonder. Fabio’s familie was overgekomen uit Duitsland en daar hadden Nina en Fabio een Duitssprekende ambtenaar voor geregeld. Zij deed de ceremonie in twee talen. Na het ja-woord volgde nog een leuke verrassing voor de gasten. Nina is zwanger van hun tweede kindje en aan het eind van de ceremonie hebben ze onthuld dat ze een tweede dochtertje verwachten. Zo leuk om hierbij te zijn en alle blije gezichten te zien!

Nina en Fabio, bedankt dat ik op jullie bijzondere dag aanwezig mocht zijn. Heel veel geluk met jullie groeiende gezin!

Liefs, Martine

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Nude zwangerschapsfoto’s in de studio

Boek je een zwangerschapsshoot in de studio, dan zijn er heel veel stijlen mogelijk. Je kunt eigen kleding dragen, gebruik maken van de jurken en doeken uit mijn ‘client closet’, of je gaat voor pure ‘nude’ foto’s. Bij nude foto’s zien we veel huid – in ieder geval een blote buik. Ook is het mogelijk een spiegelfoto te maken. Zie het voorbeeld hieronder. En als je een zwangerschapsshoot én newbornshoot boekt, kunnen we ook nog eens een spiegelfoto maken met baby óp en baby ín de buik.

Meer weten over zwangerschapsfotografie? Zie de informatiepagina en het portfolio.


Props die ik gebruik bij een geposeerde newbornshoot

Bij een geposeerde newbornshoot in de studio kun je ter plekke kiezen welke spullen ik voor de foto’s van jullie newborn ga gebruiken. Ik maak foto’s van jullie baby op de beanbag en in één of twee props. In onderstaande collages zie je welke newbornprops en kleuren je kunt kiezen. Bij alle kleuren heb ik matchende mutsjes en/of haarbandjes. Naast de foto’s van jullie baby, maak ik indien gewenst tussendoor ook foto’s met papa, mama en eventuele oudere broers of zussen.

Meer weten over newbornfotografie? Zie de informatiepagina en het portfolio.

Hou je niet van geposeerde newbornfoto’s, maar wil je wel graag foto’s als jullie baby nog zo klein is? Boek dan een lifestyle newbornshoot bij jullie thuis.


Jaaroverzicht 2022

De laatste drie maanden van 2022 waren op zijn zachtst gezegd niet heel aardig voor ons… Mijn vader lag twee maanden in het ziekenhuis waarvan 3,5 week op de IC. Ik heb me in die weken weinig met mijn werk bezig gehouden. Daardoor had ik ook geen helder beeld meer van alle leuke, lieve en mooie fotoshoots die ik dit jaar heb gedaan. Totdat ik dit jaaroverzicht ging maken… Het is elk jaar geweldig om alles in sneltreinvaart terug te zien. Ik mocht in totaal 101 fotoshoots verzorgen, waarvan ik iets meer dan de helft met jullie kon delen.

De fotoshoots waren als volgt verdeeld:

 • Bruiloft: 1
 • Zwangschapsshoots: 11
 • Newbornshoots (incl. lifestyle): 29
 • Cakesmash fotoshoots: 30
 • Baby- en kindershoots: 10
 • Gezinsfotoshoots (incl. lifestyle): 13
 • Familieshoots: 4
 • Loveshoots: 2
 • Generatieshoot: 1

In onderstaande collage zie je van veel fotoshoots een foto terugkomen.

Ik hoop dat 2023 wat liever voor ons zal zijn en wens jullie allemaal veel gezondheid, geluk en liefde toe.

Liefs, Martine


Trouwfotografie bij FOTOlief in Barendrecht. bruidsfotografie trouwfotograaf bruidsfotograaf

Bruiloft Rosanne en Robert bij Abel in Rhoon

Zaterdag 30 juli 2022 was de bruiloft van Robert en Rosanne bij Abel in Rhoon. Ik mocht hun ceremonie, taart&bubbels, trouwreportage en high tea vastleggen.

Ook voor hun tweejarige dochtertje Linde was op deze prachtige dag een hoofdrol weggelegd. Robert kwam met haar de trouwzaal binnen, waarna Rosanne volgde met haar vader. Het was een mooie ceremonie waarbij Linde de ringen mocht brengen.

Na de felicitaties, het aansnijden van de taart en het proosten met bubbels, was het tijd voor groepsfoto’s en de trouwreportage. Deze hebben we gedaan in de omgeving van Abel en langs de Oude Maas. Linde was er de eerste helft van de reportage ook bij, daarna ging zij met haar oma’s terug en kon ik nog foto’s maken van bruid en bruidegom samen.

Het was een heerlijke bruiloft om bij aanwezig te mogen zijn. Bedankt Robert en Rosanne voor jullie vertrouwen en heel veel geluk in jullie huwelijk!

Liefs, Martine

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Leuke samenwerking met Baby spa Goud

FOTOlief wordt enthousiaste partner van Baby spa Goud in Barendrecht. Bij Baby spa Goud kan je baby (vanaf 14 dagen tot ongeveer een jaar oud) ontspannen floaten in een speciale babyjacuzzi. Aansluitend kun je je baby ook nog een shantala massage geven. Een heerlijk moment voor jullie samen!

Als klant van FOTOlief mag ik je na een fotoshoot een kortingskaart van Baby spa Goud t.w.v. € 10,- geven. Andersom krijg je als klant van Baby spa Goud een flyer waarmee je bij een fotoshoot bij FOTOlief gratis één fotobestand t.w.v € 7,50 extra mag uitkiezen.

Meer weten over de arrangementen bij Baby Spa Goud? Kijk op www.babyspagoud.nl.


Jaaroverzicht 2021

31 december 2021… De laatste dag van (alweer) een raar jaar. Nog steeds zitten we met coronamaatregelen, wie had dat gedacht? Daarnaast kreeg ik te maken met rugklachten, waardoor het niet altijd liep zoals ik wilde. Het was op alle vlakken een bewogen jaar, waarin ik toch nog 110 keer iemand blij heb mogen maken met mijn foto’s. Benieuwd naar het jaarlijkse overzicht? Hier komt-ie:

 • Bruiloften: 2
 • Zwangschapsshoots (incl. lifestyle): 18
 • Newbornshoots (incl. lifestyle): 35
 • Cakesmash fotoshoots: 34
 • Baby- en kindershoots: 6
 • Gezinsfotoshoots (incl. lifestyle): 7
 • Generatieshoots: 5
 • Familieshoots: 3

In de bijbehorende collage zie je van bijna elke fotoshoot een foto terugkomen.

Ik hoop dat 2022 voor jullie allemaal gezond, rustig en liefdevol mag zijn <3

Liefs, Martine


Newbornshoot newbornfotografie newbornfotograaf FOTOlief fotografie fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

Nieuw: het baby’s eerste jaarpakket

Het eerste jaar van je baby in drie fotoshoots en een luxe fotoalbum

Regelmatig zie ik ouders na een newbornshoot van hun baby terugkomen voor een 6-maandenshoot en een cakesmash fotoshoot. Daardoor kwam ik op het idee om een jaarpakket samen te stellen, waarbij je een leuke korting ontvangt.

In het baby’s eerste jaarpakket zitten maar liefst drie fotoshoots én een luxe fotoalbum. Het jaarpakket heeft diverse voordelen:

 • Je bent verzekerd van een plekje voor drie fotoshoots, namelijk vlak na de geboorte, rond 6 maanden en voor de eerste verjaardag van je kindje.
 • Je ontvangt een leuke combinatiekorting van wel € 75,- omdat je drie fotoshoots tegelijk boekt, inclusief een luxe fotoalbum t.w.v. € 100,-.
 • De foto’s van de fotoshoots ontvang je niet alleen digitaal in hoge resolutie, maar ook in een luxe fotoalbum. Een prachtige tastbare herinnering aan het eerste jaar van je kindje.

Wat is bij het jaarpakket inbegrepen?

 • Een newbornshoot met 15 digitale foto’s naar keuze. Je kunt kiezen voor een geposeerde newbornshoot in de studio in Barendrecht of een lifestyle newbornshoot (met 18 digitale foto’s naar keuze) bij je thuis, t.w.v. € 170,-.
 • Een 6-maandenshoot in de studio met 10 digitale foto’s naar keuze, t.w.v. € 140,-.
 • Een cakesmash fotoshoot in de studio met ongeveer 15-30 digitale foto’s. De cakesmash is inclusief taartje, gebruik van feestelijke versiering en bijpassende kleding, én badsessie, t.w.v. € 190,-.
 • Bij de newbornshoot en de 6-maandenshoot is het ook mogelijk om foto’s met het gezin en/of oudere broers/zussen te maken.
 • Een luxe fotoalbum van 30×20 cm vormgegeven in de stijl van FOTOlief t.w.v. € 100,-.

De prijs van het baby’s eerste jaarpakket is € 525,-. Je betaalt dit bedrag in één keer, maar mocht er nou iets gebeuren waardoor een van de drie fotoshoots niet door kan gaan, dan ontvang je uiteraard een gedeelte van het bedrag terug.

Heb je interesse in het jaarpakket? Neem dan contact op via martine@foto-lief.nl.

Een mooi voorbeeld zie je in onderstaand filmpje.


Jaaroverzicht 2020

2020 was een raar jaar. Ten eerste dankzij het coronavirus en alle maatregelen daaromheen. Ten tweede omdat wij ons gezin uitbreidden met een puppy en ik ruim de tijd heb genomen om ons nieuwe gezinslid op te voeden. Daardoor heb ik minder fotoshoots gedaan dan in voorgaande jaren. Toch heb ik 85 keer herinneringen mogen vastleggen voor heel veel mooie gezinnen.

Een overzicht:

 • newbornshoots (incl. lifestyle): 26
 • cakesmash fotoshoots: 26
 • gezinsfotoshoots (incl. lifestyle): 14
 • zwangerschapsshoots (incl. lifestyle): 8
 • baby- en kindershoots: 5
 • familieshoots: 3
 • generatieshoots: 2
 • Earlybirds: 1

Heel erg bedankt voor jullie vertrouwen in FOTOlief in deze gekke tijden. Hopelijk wordt 2021 een normaler jaar!

FOTOlief fotograaf fotoshoot fotografie Barendrecht, Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Heerjansdam, Oud-Beijerland, Heinenoord, Rhoon, Poortugaal en Rotterdam

foto op hexagon

Review foto op hexagon

Dit is alweer de derde review voor fotocadeau.nl. Na eerst een foto op hout en een wereldkaart getest te hebben, werd ik nu benaderd voor iets nieuws. Je hebt ze vast al ergens gezien. De ‘honingraat’-foto’s voor aan de muur van canvascompany.nl. Superleuk om te ontvangen en testen natuurlijk!

Bestellen
Het plaatsen van de bestelling ging helaas niet zonder slag of stoot. Ik werk met Apple en op de een of andere manier lukte het niet om de foto’s te uploaden in het online bestelprogramma. Bestellen moest via een omweg, maar is uiteindelijk wel gelukt. Ik hoop dat het probleem inmiddels verholpen is, voor het geval je als Apple-gebruiker ook een bestelling wilt plaatsen. Bestel je vanaf een niet-Apple apparaat, dan zou het gewoon moeten lukken.

Opties
De hexagons zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en aantallen. Ik mocht negen hexagons van 17×15 cm testen. Het formaat viel kleiner uit dan ik gedacht had. Ik heb dus een kleiner muurtje uitgezocht om ze op te hangen, want boven de bank zouden ze nog kleiner uitvallen dan de canvas die we daar nu hebben hangen.

Levering
De foto’s op hexagon werden binnen vier dagen thuisbezorgd, samen met plakstrips (in negen aparte plastic zakjes), een speciale tool om de juiste onderlinge afstand te bepalen en een duidelijke handleiding (ook negen keer). Kleine tip aan de leverancier: doe de plakstrips in één zakje en stuur maar één handleiding mee, dat scheelt weer plastic en papier en dus ook afval.

Kwaliteit en prijs
Na het openmaken van het pakket vond ik de foto’s in eerste instantie niet zo scherp en kleurgetrouw afgedrukt als ik verwacht had. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit niet meer opvalt als ze eenmaal aan de muur hangen, omdat je er dan vanaf een afstandje naar kijkt. Daarnaast zal je waarschijnlijk meer details zien als je een groter formaat bestelt. De prijs (€ 125,55 voor negen hexagons van 17×15 cm) vind ik aan de hoge kant. Wil je een echte blikvanger aan een grote muur dan ben je al snel 100 tot 200 euro meer kwijt.

Gebruiksgemak
De hexagons bevestig je eenvoudig met plakstrips aan de muur. Bij juist gebruik van de plakstrips verwissel je ze ook nog eens gemakkelijk van plek. Wil je de foto’s helemaal ergens anders ophangen, dan trek je de plakstrips zonder de muur te beschadigen zo weer los.

Kortom
Wil je graag iets bijzonders met je foto’s doen? Wil je graag meerdere foto’s ophangen? De mogelijkheid hebben om uit te breiden of te veranderen? Dan zijn foto’s op hexagon een leuk idee. En als je dan op een leuke actie wacht (want die hebben ze regelmatig), dan betaal je er ook nog eens een leuke prijs voor. Wil jou nou iets totaal anders? Kijk dan eens voor alle opties op Fotocadeau.nl.


review FOTOlief Saal Professional Line

Review Saal Digital Professional Line

April 2020 – Voor de tweede keer mocht ik voor Saal Digital Nederland een fotoalbum testen. Deze keer een album uit de Professional Line. Kwaliteit zoals ik gewend ben van Saal Digital, maar dan met een extra luxe uitstraling.

Het fotoboek
Binnen de Professional Line zijn er diverse aantrekkelijke omslagen mogelijk, zoals lederlook, houtlook en linnen in verschillenden kleuren, eventueel in combinatie met een acryl voorkant. Ik koos voor acryl met een zwartlederen rug en achterkant. Het acryl geeft letterlijk een extra dimensie aan de foto op de voorkant.

De pagina’s zijn standaard platliggend (opengeslagen blijven ze wel iets bol staan) en gemaakt van stevig fotopapier in de opties mat, glans, High-End mat en art. Als je wilt, kun je ook voor een album met extra dik fotopapier kiezen. Bijzonder vind ik dat de eerste en laatste pagina verlijmd zijn met de kaft, waardoor je geen lege schutbladen aan het begin en aan het eind hebt.

De foto’s worden precies als op het beeldscherm afgedrukt. De kleuren zijn helder en de scherpte is perfect. Het album wordt standaard zonder leverancierslogo geproduceerd. Tegen een meerprijs kun je een premium bewaarbox mee bestellen in diverse kleuren lederlook of linnen.

De ontwerpsoftware
Downloaden en installeren van de software is gemakkelijk. Voor het ontwerpen van het album zijn er veel mogelijkheden, zoals starten met een lege opmaak, zelfontworpen pagina’s inladen of je album automatisch laten vullen. Je kunt kiezen uit verschillende achtergronden, thema’s, kaders, etc. Ten opzichte van de vorige keer zijn de opties om je album naar eigen wens vorm te geven behoorlijk uitgebreid. Het ontwerpen wijst zich eigenlijk vanzelf. Ook het opzoeken en selecteren van foto’s werkt eenvoudig. Daarnaast kun je indien gewenst een foto vanuit de software nog bewerken in bijvoorbeeld Photoshop.

Betaling
De reden dat ik niet standaard bij Saal Digital mijn albums bestel, is dat ik niet met iDeal kan betalen. De enige opties zijn PayPal, Creditcard en factuur. Dit is dan ook zeker een aandachtspunt.

Levering en service
Het album werd na een kleine week netjes afgeleverd met DHL, maar er zat een productiefout in. De eerste pagina’s hadden overduidelijk een gele gloed, alsof het sepiafoto’s waren. De rest van het album was wel goed. Na contact met de serviceafdeling werd er een nieuw album toegestuurd en die was gelukkig wel in orde.

Conclusie
Een fotoboek uit de Professional Line van Saal Digital Nederland is een goede keuze. Eenvoudig vorm te geven, vele luxe uitvoeringen mogelijk, professionele kwaliteit en snelle levering. De prijs ligt wel hoger dan bij een standaard album, maar de uitvoering is het zeker waard.


Blog fotografie thuis FOTOlief fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

Maak zelf mooie foto’s van je kinderen op deze plekjes in huis

Januari 2020 – Kinderen veranderen heel snel en dat geldt niet alleen voor de eerste maanden. Met foto’s leg je deze groei voor altijd vast. Mooie, natuurlijke babyfoto’s en kinderfoto’s kun je heel goed zelf thuis maken, omdat kinderen zich daar op hun gemak voelen. Op deze vijf plekjes in huis krijg je de leukste resultaten. Je hebt er geen professionele camera voor nodig. Met een beetje aandacht kun je ook met je telefoon goede foto’s maken. Let daarbij vooral op het standpunt. De mooiste foto’s maak je namelijk op ooghoogte van je kind. Door de knieën dus!

1 – Kinderkamer
De kinderkamer is heel geschikt voor het fotograferen van kinderen. Terwijl je kind met speelgoed speelt of een boekje leest, kun jij bijna ongemerkt foto’s maken. Dit zorgt voor ontspannen beelden waarop je kind helemaal zichzelf is. Van baby’s kun je leuke foto’s maken in een ledikant, wanneer ze door de spijlen van het bedje kijken. De beste foto’s maak je in de buurt van een raam bij natuurlijk daglicht.

De mooiste foto’s maak je op ooghoogte van je kind.

2 – Badkamer
Veel kinderen genieten van spetteren in bad. De badkamer is dan ook een geschikte ruimte om spontane foto’s te maken. Is je kindje nog erg klein of heb je geen bad, dan kan het leuk zijn om de wastafel als badje te gebruiken. Veiligheid staat altijd voorop. Gebruik daarom in de badkuip maar een klein laagje water en zorg dat er iemand in de buurt is om je kleintje vast te houden of in de gaten te houden terwijl jij de foto’s maakt. Laat je kind spelen met badschuim, een badeendje of een washandje. Of pak de bellenblaas erbij. Succes gegarandeerd!

3 – Eettafel
Je maakt ongetwijfeld regelmatig foto’s van je kindje tijdens het eten. Maar aan de eettafel kun je ook heerlijk knutselen. Geef je kind een groot vel papier (of iets anders wat beschilderd kan worden), verf en een kwast en kijk hoe hij helemaal opgaat in het maken van een kunstwerk. Voor extra licht zou je hier de eettafellamp kunnen aanzetten. Daar krijg je een mooie warme gloed van. Probeer flitslicht te vermijden in verband met harde schaduwen.

Gebruik het liefst natuurlijk daglicht, geen flitslicht.

4 – Slaapkamer
Wat is er nou leuker dan het grote bed van papa en mama. Je kunt er onder de dekens kruipen, op springen en lekker stoeien. Doe een kiekeboe-spelletje waarbij je kind steeds onder de dekens door gluurt. Laat kleine kinderen pas op bed springen als ze iemand een handje geven. Samen springen is ook erg leuk. En stoeien met papa of mama is natuurlijk helemaal te gek! Met een witte of lichtgekleurde dekbedhoes maak je de mooiste foto’s op bed.

5 – Buiten
De tuin (of het balkon) is ook heel geschikt om foto’s te maken, omdat je hier genoeg daglicht hebt. Heb je een schommel, glijbaan of ander speeltoestel, dan kun je spontane foto’s maken als je kinderen zich daarop uitleven. Voor de beste foto’s wacht je het liefst tot de zon achter de wolken zit. Zonlicht geeft harde schaduwen en bij bewolkt weer worden de foto’s veel zachter. Kijk uit als je foto’s onder een parasol of zonnescherm maakt. Felle kleuren (bijvoorbeeld oranje of rood) zie je terug in de gezichtjes.

Wil je toch liever professionele foto’s? Of wil je ook graag zelf of als gezin op de foto? Boek dan een lifestyleshoot bij FOTOlief. Hierbij worden jullie gefotografeerd tijdens alledaagse momenten in jullie eigen omgeving.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits (babysits.nl), de oppas-community van Nederland. Ben je nog op zoek naar een oppas? Bij Babysits zijn meer dan 39.000 oppassen​ ingeschreven en vind je gemakkelijk een ​oppas in de buurt​!


Jaaroverzicht 2019

December 2019 – Aan het eind van het jaar kijk ik graag even terug op alle mooie herinneringen die ik mocht vastleggen. Van zwangerschappen, pasgeboren baby’tjes en eerste verjaardagen tot waardevolle gezinsmomenten. En laat ik de vrijwillige fotoshoots voor de Stichting Earlybirds niet vergeten…

Ik heb dit jaar iets minder fotoshoots gedaan dan in 2018. Dat heeft te maken met twee keuzes die ik maakte: minder en uiteindelijk geen fotoshoots in de weekenden meer én de keuze om te stoppen met minishoots. Ik wil alleen nog volwaardige fotoshoots aanbieden, waarbij ik alle tijd voor jullie neem. Gelukkig wisten heel veel gezinnen mij hiervoor te vinden en daar ben ik ze stuk voor stuk heel erg dankbaar voor.

Een overzicht:

 • 11 zwangerschapsshoots (studio en buiten)
 • 39 newbornshoots (incl. lifestyle)
 • 56 cakesmash fotoshoots
 • 14 baby- en kindershoots
 • 15 gezinsfotoshoots (incl. lifestyle en buiten)
 • 4 familieshoots
 • 1 bruiloft
 • 6 Earlybirds-reportages

In totaal heb ik in 2019 dus 146 bijzondere momenten gefotografeerd.

De eerste weken van 2020 zijn alweer volgeboekt. Maar eerst ga ik met mijn gezin genieten van de kerstdagen, oud en nieuw en onze verjaardagen. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een nieuw jaar vol gelukkige momenten!

Liefs, Martine


Trouwfotografie bruidsfotografie trouwfotograaf bruidsfotograaf FOTOlief fotografie fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

Bruiloft Marc en Nathalie in Watertoren Barendrecht

December 2019 – Het is alweer bijna twee maanden geleden dat Marc en Nathalie trouwden in de Watertoren in Barendrecht. Een regenachtige herfstweek ging eraan vooraf, maar op vrijdag 18 oktober 2019 was het uiteindelijk toch grotendeels droog. Het was een prachtige dag om vast te leggen, met een gewaagde rode trouwjurk, een trouwreportage in het Kasteel van Rhoon, een ceremonie in de Watertoren, een borrel in ’t Ouwe Durp en tot slot een diner in Diggels.

Enkele weken geleden kwamen Marc en Nathalie langs om de foto’s van hun trouwdag te bekijken. Het is altijd leuk om dan even na te praten over de ervaringen van die dag. En natuurlijk ook om de reacties op hun gezichten te zien bij het bekijken van de foto’s. Enthousiast vertrokken ze met hun foto’s op een mooie gepersonaliseerde USB-stick weer naar huis.

Dat enthousiasme voel ik zelf ook iedere keer als ik een bruiloft mag fotograferen. Ik was dan ook blij verrast toen Marc en Nathalie na een kennismakingsgesprek lieten weten dat ze mij hadden gekozen als fotograaf voor hun trouwdag. Doordat ik veel meer zwangere dames, pasgeboren baby’s, cakesmashende 1-jarigen en gezinnen fotografeer dan bruidsparen, voel ik me elke keer vereerd als ik bij zo’n intieme gebeurtenis als een bruiloft aanwezig mag zijn.

Marc en Nathalie, bedankt voor jullie vertrouwen en heel veel geluk samen!

Liefs, Martine

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Review Wereldkaarten.nl

Januari 2019 – Mijn liefde voor fotografie is rond 2008 ontstaan, toen Martijn en ik onze eerste grote reis naar Afrika maakten. In de jaren daarna zijn hier heel wat mooie bestemmingen aan toegevoegd. In ons nieuwe huis wilde ik hier graag iets mee doen. Ik wist dus ook direct dat ik ‘ja’ moest zeggen toen ik vlak voor onze verhuizing werd gevraagd een persoonlijke wereldkaart op een canvas doek uit te testen.

In de webshop van Wereldkaarten.nl kun je kiezen uit heel veel verschillende ontwerpen. Van traditionele tot grafische wereldkaarten en van kleurrijk tot monochroom. Ook zijn er diverse ondergronden mogelijk, zoals canvas, aluminium, plexiglas en hout, en kun je zelf kiezen welk formaat je wilt. Naast wereldkaarten kun je er ook terecht voor landkaarten en stadskaarten. Keuze genoeg dus!

Ik koos voor een zwarte vingerafdruk op een witte canvas, omdat dit past bij onze slaapkamer. Binnen enkele dagen werd de wereldkaart thuisbezorgd en heb ik hem boven ons bed opgehangen. Zodat we nog lang over alle mooie reizen kunnen dromen! Het resultaat zie je op de foto’s.

Wel een klein aandachtspuntje: ik heb zelf een ophangsysteem moeten kopen, want dit zit er niet standaard bij en kon ik ook niet als accessoire mee bestellen.

PS. Wil je graag iets persoonlijkers dan een wereldkaart? Kijk dan eens voor een canvas foto.


Jaaroverzicht 2018

Januari 2019 – Wat een mooi jaar heb ik weer achter de rug! Naast onze verhuizing mocht ik voor 174 gezinnen en families foto’s maken van bijzondere momenten in hun leven. Dat zijn er 44 meer dan in 2017. In deze collage zie je een selectie van 90 fotoshoots. In 2019 sta ik gewapend met mijn camera weer voor jullie klaar om nog veel meer mooie momenten te fotograferen. Bedankt dat jullie voor FOTOlief kozen en bedankt voor jullie betrokkenheid. Ik wens jullie een gelukkig en fototastisch 2019!

Een splitsing van alle fotoshoots:

 • 78 cakesmashes
 • 36 newborns
 • 14 gezins- en familieshoots
 • 13 baby- en kindershoots
 • 13 generatiefoto’s
 • 10 zwangershoots
 • 5 bruiloften
 • 4 Earlybirds-reportages
 • 1 loveshoot

Trouwfotografie bruidsfotografie trouwfotograaf bruidsfotograaf FOTOlief fotografie fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

De bruiloft van Frank en Monika

Bruiloft Barendrecht – Precies twee maanden geleden was de bruiloft van Frank en Monika. Een lief stel dat ik al ken sinds ze in verwachting waren van hun dochter Lotte. Na een zwangerschapshoot en een newbornshoot kwam de vraag of ik hun trouwdag wilde fotograferen. Natuurlijk wilde ik dat; niets is fijner dan mensen fotograferen die je al kent! Maar voordat het zover was, mocht ik eerst in de Zuidpolder foto’s maken voor hun trouwuitnodiging en menukaart. Dat was meteen een mooi voorproefje voor de trouwreportage.

Vrijdag 19 oktober 2018 was dé grote dag. In de ochtend had ik afgesproken bij Monika en Lotte, voor wat detailfoto’s en de laatste voorbereidingen. Toen Frank bijna zou aanbellen werd de spanning voelbaar. Het moment dat je elkaar voor het eerst in trouwkleding ziet is natuurlijk ook heel bijzonder. Nadat de eerste zenuwen verdwenen waren, volgde de trouwreportage in de Zuidpolder, een ceremonie in de Watertoren, een dienst in de Petra Kerk in Rotterdam en taart en bubbels in de Theetuin in Ridderkerk. Een volle dag, maar het verliep allemaal volgens het boekje. En ook het weer was top. Droog, zonnig, aangenaam en zelfs de bomen waren nog groen. Beter kun je niet wensen in oktober!

Lieve Frank en Monika, bedankt dat ik jullie trouwdag van zo dichtbij mocht meemaken. Geniet van de foto’s en jullie mooie trouwalbum!

Liefs, Martine

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Zwangerschapsshoot zwangerschapsfotografie zwangerschapsfotograaf FOTOlief fotografie fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

Fotoproject 2018: een ‘negen maanden’-foto

December 2018 – Elk jaar probeer ik iets van mijn fotobucketlist af te vinken. In 2017 was dat het fotograferen van een bevalling. Toen begin 2018 een lieve vriendin aankondigde dat ze zwanger was, wist ik niet hoe snel ik haar moest vragen voor medewerking aan een ander punt op mijn bucketlist: een ‘negen maanden’-foto. Vanaf drie maanden zwangerschap kwam ze elke maand langs voor een foto in dezelfde kleding en in dezelfde pose. Op deze manier konden we mooi de groei van haar buik vastleggen. De laatste foto werd er een met baby, die ik maakte tijdens de newbornshoot. Het resultaat is een bijzondere foto waarin je goed kunt zien hoe haar buik gedurende haar zwangerschap groeide.

Meer informatie over zwangerschapsfotografie vind je hier.


FOTOlief is verhuisd!

Sinds 1 december 2019 is FOTOlief verhuisd naar de Helenapolder 9, 2992 TW in Barendrecht. In ons nieuwe huis heb ik op de eerste verdieping een kleine studio. Hier doe ik zwangerschapsshoots, newbornshoots, cakesmash fotoshoots, babyshoots, kindershoots en gezinsfotoshoots tot vier personen. Lifestyleshoots (zwanger, newborn of gezin) zijn nog steeds mogelijk bij je thuis. Daarnaast blijf ik natuurlijk ook gewoon zwangerschapsshoots en gezinsfotoshoots op buitenlocaties in de regio doen.

Wij zijn verhuisd naar een nieuwbouwwijk en de Helenapolder is nog niet opgenomen in alle navigatiekaarten. Gebruik bij voorkeur Google Maps of de Kaarten-app op de iPhone.

Tot ziens in de studio!


Geregistreerd partnerschap Anneliese en Sjoerd in Hellevoetsluis

Geregistreerd partnerschap Hellevoetsluis – Het had alle kenmerken van een bruiloft: een jurk en een pak, ringen, een ceremonie met een ambtenaar, tweemaal een ja-woord, een kus (of 10) en getuigen die een akte ondertekenen. Het was alleen geen bruiloft, maar de ceremonie voor geregistreerd partnerschap van Anneliese en Sjoerd. Zij gaven elkaar op 11-10-2018 het ja-woord in het gemeentehuis van Hellevoetsluis.

Anneliese en Sjoerd zijn een ‘match made in heaven by Tinder’. Tijdens de ceremonie werd hier uiteraard bij stilgestaan. Zo leuk dat die ‘swipe naar rechts’ is uitgegroeid tot een liefdevolle relatie! Het werd een ceremonie met een lach en een traan. Anneliese en Sjoerd, bedankt dat ik erbij mocht zijn om jullie liefde voor elkaar vast te leggen. Ik wens jullie alle geluk met z’n tweeën en straks met z’n drieën!

Liefs, Martine

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Trouwfotografie bruidsfotografie trouwfotograaf bruidsfotograaf FOTOlief fotografie fotograaf fotoshoot Barendrecht Rotterdam

Bruiloft Heidi en Stefan in Abel

Bruiloft Abel – Een echte ‘june-wedding’; de bruiloft van Heidi en Stefan op vrijdag 15 juni 2018. Wie trouwt in juni hoopt op mooi weer en dat kreeg dit bruidspaar ook… Het was een stralende voorjaarsdag. Een mooie dag ook voor een fotoreportage in Het Park in Rotterdam.

Heidi en Stefan leerden elkaar kennen in het Erasmus MC. Daarom wilden ze graag in en rond Het Park hun trouwfoto’s laten maken. Met het Erasmus MC op de achtergrond, maar ook in de fietstunnel waar ze bijna dagelijks doorheen fietsen en op de Parkkade met uitzicht op de Kop van Zuid en de Erasmusbrug. Als geboren en getogen Rotterdamse een locatie naar m’n hart!

Na de fotoreportage reden we naar Poortugaal waar Heidi en Stefan elkaar in de stijlvolle koepel van Abel het ja-woord gaven. Trouwambtenaar Saskia Offerhaus van 2Marry maakte er een prachtige ceremonie van. Heel knap hoe zij een persoonlijk thema als rode draad doorvoert in de plechtigheid. Een thema dat trouwens ook terugkwam in de trouwkaart, de bedankjes en tijdens het feest: Super Mario. Superleuk om dit vast te mogen leggen!

Heidi en Stefan, heel erg bedankt voor jullie vertrouwen. Geniet van elkaar en van jullie trouwfoto’s!

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


In mama’s trouwjurk

Mei 2018 – Met een aantal bruiloften in de agenda begon mei 2018 een wens van ruim een jaar ervoor weer te kriebelen… Toen heb ik deze kleine meid gefotografeerd in oma’s trouwjurk en wilde ik haar ‘binnenkort’ in mama’s trouwjurk fotograferen. ‘Binnenkort’ werd door alle drukte alleen wat langer…

Toen het meivakantie was, heb ik eindelijk die trouwjurk onder het stof vandaan gehaald. En dat had ik eigenlijk veel eerder moeten doen. Wat een gaaf idee! En wat een trotse 6-jarige dochter 💕

Zou jij dit met je dochter willen doen? Neem dan contact met me op.

Liefs,
Een trotse mama


Review FotoOpHout.nl

April 2018 – Enkele weken geleden benaderde FotoOpHout.nl (dochterbedrijf van Fotocadeau.nl) mij of ik gratis hun product wilde testen. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee. Het was lastig om uit al die mooie fotoshoots een foto te kiezen. Daarom heb ik de hulp van mijn Facebook-volgers ingeschakeld. Zij kozen met grote meerderheid voor deze newbornfoto van kleine Nora.

Bestelling via de website
FotoOpHout.nl is een overzichtelijke website waar je bovenaan de homepagina een knop vindt om jouw foto op hout te bestellen. Klik je op deze knop, dan kun je direct op je computer of tablet de foto zoeken die je wilt gebruiken. Als je je foto hebt gevonden, begint het bestelproces, waarbij je uit diverse opties kunt kiezen om je bestelling te personaliseren, zoals formaten, soorten hout (ook voor buiten) en horizontale of verticale planken. Bij alle opties wordt een uitleg gegeven of kun je voorbeelden bekijken. Je kunt tevens filters gebruiken om je foto een andere sfeer te geven, of een tekst over de foto zetten. Hierna volgen extra opties tegen betaling, zoals een ophangsysteem, professionele fotocontrole (die ik als fotograaf natuurlijk niet nodig heb…), whitewash behandeling (voor betere kleurechtheid) en speciale fotobewerkingen.

Verzending en service
Vijf dagen na bestellen ontving ik een email dat mijn foto op hout verzonden was. Binnen een week na het plaatsen van mijn bestelling was hij binnen. Er zaten echter twee schoonheidsfoutjes in. Na een prettig contact met de klantenservice kreeg ik binnen enkele dagen een nieuw product toegestuurd. Nu was de kwaliteit wel in orde. Een duim omhoog voor deze service!

Prijs en kwaliteit
Prijzen lopen uiteen van € 10,95 voor het kleinste formaat (20×20 cm) op multiplex (geen planken, zonder ophangsysteem en zonder whitewash) tot zo’n € 375,- voor het grootste formaat (120×160 cm) op vurenhout planken met ophangsyteem en whitewash behandeling. Voor ieder budget is er dus een foto op hout te bestellen. De foto van Nora is gedrukt op 40×60 cm vurenhout en heeft een whitewash behandeling gekregen. De kwaliteit is prima. Het hout is stevig en de afdruk is kleurecht (dankzij de whitewash behandeling). De foto krijgt een mooi plekje in mijn nieuwe studio eind dit jaar!

Tip: FotoOpHout.nl verkoopt ook andere leuke wanddecoraties. Zo kun je bijvoorbeeld jouw eigen foto op forex samenstellen.


Minishoots groot succes!

Op zaterdag 14 april 2018 organiseerde FOTOlief minishoots voor Moederdag en Vaderdag. Een drukke dag waarbij ik veel baby’s, kinderen en gezinnen voor een speciale achtergrond mocht fotograferen. Met geweldige foto’s als resultaat, waar verschillende papa’s, opa’s en oma’s mee verrast zijn.

Bij een reguliere babyshoot of kindershoot kun je trouwens ook voor deze populaire achtergrond kiezen.

Meer informatie over babyfotografie en kinderfotografie vind je hier.


130 fotoshoots in 2017

December 2017 – Wat een topjaar heb ik achter de rug! Voor 130 gezinnen en families mocht ik prachtige herinneringen vastleggen. In deze collage zie je een selectie van 90 fotoshoots. In 2018 sta ik gewapend met mijn camera weer voor jullie klaar om nog veel meer mooie momenten te fotograferen. Bedankt dat jullie voor FOTOlief kozen en bedankt voor jullie betrokkenheid. Ik wens jullie een gelukkig en fototastisch 2018!

Een splitsing van alle fotoshoots:

 • 32 newborns
 • 26 cakesmashes
 • 23 generatiefoto’s
 • 13 kindershoots
 • 8 zwangershoots
 • 8 gezinnen en families
 • 6 babyshoots
 • 5 Earlybirds-reportages
 • 2 bruiloften
 • 1 bevalling
 • 1 loveshoot
 • 5 overige shoots

Superheldenshoot voor Vin

kinderfotografie FOTOlief Barendrecht RotterdamDecember 2017 – Vin (4 jaar) is gek van superhelden. Toen zijn mama mij benaderde of ik een fotoshoot met superheldenthema voor hem wilde verzorgen, was ik direct enthousiast. Wat een leuk idee om je kind op deze manier in het zonnetje te zetten! Vin was helemaal trots toen hij als de Hulk, Superman én Batman op de foto mocht. Een themafotoshoot is trouwens ook leuk voor meisjes: zie jij je dochter al stralen in prinsessenjurken? Mail naar martine@foto-lief.nl om jouw ideeën te bespreken.


Bruiloft Jean-Paul en Janneke in Kasteel van Rhoon

Bruiloft Kasteel van Rhoon – Het regende de hele week voordat Jean-Paul en Janneke op 17-11-’17 gingen trouwen, maar op hun dag scheen de zon. En niet alleen de zon straalde, Jean-Paul en Janneke ook!

Nadat ik eerst bij de bruidegom (die de nacht in een B&B had doorgebracht) en vervolgens thuis bij de bruid de voorbereidingen had vastgelegd, vertrokken we na de ontmoeting naar het Kasteel van Rhoon waar de trouwreportage plaatsvond. In en rondom het kasteel heb ik foto’s van hen samen gemaakt voordat de gasten arriveerden.

Daarna was het tijd voor het officiële gedeelte: de ceremonie in de trouwzaal van het kasteel. Een prachtige ruimte om elkaar het ja-woord te geven en waar de zon trots naar binnen scheen. Er werd gelachen en hier en daar een traantje weggepinkt. Na de ceremonie volgden nog felicitaties, champagne en natuurlijk een heerlijke bruidstaart.

Twee weken later kwamen Jean-Paul en Janneke hun trouwfoto’s bekijken. Vol ontroering zagen ze alle gebeurtenissen en details van hun trouwdag voorbijkomen… Lief bruidspaar, bedankt voor het vertrouwen dat jullie in mij hadden en veel geluk in jullie huwelijk!

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


Regenboogbaby

Een miskraam of het verlies van een kindje tijdens of net na de zwangerschap zorgt voor heel veel pijn en verdriet. Als jullie daarna een gezond kindje in jullie armen mogen sluiten, dan noem je dat een ‘regenboogbaby’. Een regenboogbaby is een geschenk na een heftige periode.

Ik heb nu een mooie wrap in zachte regenboogkleuren om te gebruiken bij newbornshoots van regenboogbaby’s. Meer weten over newbornfotografie? Klik hier.


Trouwworkshop in België

Zondag 27 augustus 2017 volgde ik in België bij PIXEL Photography een workshop trouwfotografie. Joyce en Jean-Paul uit Spijkenisse stonden model als bruidspaar en deden het geweldig! Bij Kasteel Ravenhof (Stabroek) dachten voorbijgangers dan ook dat het echt hun trouwdag was. Ze werden regelmatig gefeliciteerd en er werd geroepen dat ze elkaar moesten kussen. Zou niemand het dan raar gevonden hebben dat er vijf fotografen omheen stonden?

Het was een erg gezellige en leerzame dag. We konden op verschillende plekken en met diverse soorten licht oefenen. Het resultaat zie je hieronder. Karim en Petra, bedankt voor jullie gastvrijheid en kennisdeling! Joyce en Jean-Paul, bedankt dat jullie vrijwillig een hele middag hebben opgeofferd om model te staan!

Meer informatie over trouwfotografie
Portfolio trouwfotografie


1 jaar Earlybirds

23 augustus 2017 was het precies een jaar geleden dat ik mijn eerste Earlybirdje fotografeerde. Een proefreportage was dat. Ik vond het zo spannend! Een paar dagen later hoorde ik dat ik ‘aangenomen’ was bij deze mooie stichting, die kosteloos fotoreportages verzorgt van te vroeg geboren kindjes… Sindsdien heb ik al vijftien liefdevolle reportages mogen maken. De dankbaarheid van ouders is mij het meest waard, want daar doen we het met z’n allen voor!

Een aantal door mij gemaakte reportages zien? Klik hier.