Boek je fotoshoot op tijd
Zwangerschapsfotografie boek je als je zo’n 6 maanden zwanger bent. De fotoshoot vindt dan plaats tussen 7 en 8 maanden zwangerschap.
Newbornfotografie boek je al tijdens je zwangerschap. Ik zet de uitgerekende datum in mijn agenda. De daadwerkelijke afspraak plannen we zodra jullie kindje geboren is. Een newbornshoot vindt plaats in de tweede of uiterlijk derde week na de geboorte. Een lifestyle newbornshoot kan ongeveer tot de leeftijd van 6 weken.
– Een cakesmash fotoshoot boek je als je kindje zo’n 9 maanden oud is. De fotoshoot vindt dan plaats tussen 10 en 11 maanden.
– Ik werk tijdens de schooltijden van mijn kinderen (ma-vr 9.30 tot uiterlijk 13.30 uur). Houd hier rekening mee als je een fotoshoot met schoolgaande kinderen (vanaf 4/5 jaar) wilt boeken. Buiten schooltijden en in de weekenden zijn fotoshoots niet mogelijk (alleen voor kleine trouwerijen maak ik een uitzondering).

Algemene tips
– De belangrijkste tip bij fotoshoots met baby’s en kinderen: heb géén verwachtingen. Ik doe er alles aan om kinderen op hun gemak te stellen, maar dat wil niet zeggen dat het ook lukt om ze lachend op de foto te krijgen.
– Voor buitenshoots doe je hier inspiratie op.
– Vul altijd het toestemmingsformulier in, ook als je geen toestemming geeft om foto’s te delen.
– Betaal op tijd. Bij cakesmash fotoshoots is dat twee dagen van tevoren in verband met bereiding van het taartje. Bij alle andere fotoshoots (behalve trouwfotografie) is dat één dag van tevoren.
– Na de fotoshoot ontvang je de (gekozen) foto’s via WeTransfer. Deze downloadlink is een week geldig, dus vergeet niet de foto’s binnen een week te downloaden.
– Ben je heel blij met de foto’s die je ontvangen hebt? Dan nodig ik je graag uit je ervaring met FOTOlief te delen als review op Facebook, Google of Trustoo.

Tips als je naar de studio komt
– De studio bevindt zich op de eerste verdieping bij mij thuis. Houd hier rekening mee als je minder goed ter been bent.
– Kom op tijd. Tijd die je later bent dan afgesproken, gaat van de fotoshoot-tijd af.
– Kom liever ook niet meer dan 10 minuten te vroeg. Het kan zijn dat de studio dan nog niet gereed is.
– Ik heb in de studio twee zitplaatsen. Er kunnen dus maximaal twee volwassenen mee komen.
– Komt er (bijvoorbeeld bij een newbornshoot of cakesmash fotoshoot) een broer of zus mee? Zorg dat deze iets te doen heeft tijdens het wachten. Een boekje lezen, filmpje kijken op de iPad, etc.
– Trek gemakkelijke schoenen aan. In verband met de hygiëne en bescherming van mijn achtergronden vraag ik je namelijk bij binnenkomst je schoenen uit te trekken.
– Neem bij voorkeur geen kinderwagen mee. Ik heb er helaas geen ruimte voor in de hal.
– Heb je een katten- of hondenallergie? Houd er dan rekening mee dat er in huis een kat en hond aanwezig zijn.

Kledingtips
Van veel klanten krijg ik de vraag welke kleding ze voor een fotoshoot moeten aantrekken. De belangrijkste tip is dat je kleding draagt waar jij je lekker in voelt, want dat straal je uit op de foto’s. Daarnaast zijn er enkele algemene tips die voor bijna elke fotoshoot van toepassing zijn:
– Stem jullie kleding op elkaar af.
– Vermijd felle kleuren en drukke prints (zoals strepen, ruitjes en bloemen).
– Zachte, natuurlijke kleuren zijn in bijna elke situatie goed.
– Draag bij buitenshoots nette, comfortabele schoenen die je gemakkelijk schoon kunt maken. Ze zouden namelijk vies kunnen worden. Draag bij voorkeur geen sportschoenen.
– Draag je een bril? Dan is het handig als deze ontspiegeld is. Probeer meekleurende brillenglazen in ieder geval te vermijden.

Tips bij een zwangerschapsshoot
– Zorg dat je handen, huid en haar er verzorgd uitzien.
– Draag naadloos ondergoed dat comfortabel zit en niet doorschijnt. Dit is vooral van belang als je gebruik wilt maken van speciale zwangerschapsjurken of als je zelf aansluitende kleding meeneemt.
– Wil je gebruik maken van de doorschijnende kanten witte jurk (maat s), draag dan wit ondergoed.
– Wil je gebruik maken van de doorschijnende zwarte jurk (maat m), draag dan zwart ondergoed.
– Wil je gebruik maken van de andere jurken, dan is het handig om een beha zonder bandjes of met afneembare bandjes te dragen.
– Wil je eigen kleding dragen, neem dan verschillende sets mee. Hierbij gelden de algemene kledingtips hierboven.
– Als extra tip wil ik meegeven dat aansluitende kleding je buik mooi doen uitkomen. Wijde kleding is minder geschikt.

Tips bij een newbornshoot
– Tijdens een newbornshoot volg ik jullie kindje in zijn/haar behoeften. Over het algemeen duurt een geposeerde newbornshoot 1,5 tot 2 uur. Maar als jullie kindje wat onrustig is, kan dit uitlopen. Houd hier bij het plannen van andere afspraken rekening mee.
– Het is in de studio zo’n 24 graden. Trek dus koele kleding aan of kleding in laagjes. Neem ook zelf iets te drinken mee.
– Een badje en een voeding vooraf kunnen ervoor zorgen dat je kindje ontspannen is tijdens de fotoshoot. Voeden kan uiteraard ook tussendoor als je kindje onrustig wordt.
– Neem je verzorgingstas mee, zodat je je kindje indien nodig kunt voeden en verschonen. Een warme omslagdoek en een speentje (als je kindje die gebruikt) zijn ook handig om mee te nemen.

Tips bij lifestylefotografie
– Voor kledingtips, zie hierboven. Lichtgekleurde kleding, of kleding die matcht met jullie interieur, is altijd goed. Probeer felle kleuren en drukke prints in ieder geval te vermijden.
– Bedenk van tevoren op welke plekken jullie foto’s willen laten maken (bank, bed, baby- of kinderkamer).
– Zorg dat de ruimtes opgeruimd zijn waar foto’s gemaakt zullen worden. Denk bijvoorbeeld ook aan beddengoed zonder kreukels.
– Bedenk welke situaties jullie leuk vinden om vast te leggen. Bij een lifestyle newbornshoot kan dit een badje, voeding, knuffelen op bed, etc. zijn. Bij een gezinsfotoshoot kan het leuk zijn een boekje te lezen op de bank, knuffelen/springen/stoeien op bed, etc.

Tips bij een cakesmash fotoshoot
– Kies een leuke setting uit het cakesmash portfolio. Ik zorg dat de setting klaar staat als jullie komen.
– Betaal op tijd (twee dagen voor de fotoshoot). Zonder betaling maak ik namelijk geen taartje.
– Laat je kindje van tevoren al slagroom of cake proeven. Zo schrikt hij misschien niet zo van de zoete smaak van het cakesmashtaartje.
– Neem babykoekjes mee die je kindje lekker vindt. Als hij het taartje niet lekker vindt, kunnen we er een koekje in steken.
– Mocht je kindje vieze handjes niet fijn vinden, dan kan een lepeltje handig zijn. Ik heb ook verschillende kleuren lepeltjes in de studio liggen.
– Neem schone kleding (shirt/sokken) voor jezelf mee. Mocht je kindje getroost willen worden, dan zou je kleding namelijk vies kunnen worden.
– Ik beschik over diverse cakesmashkleding (ongeveer maat 80) waar je kosteloos gebruik van kunt maken. Wil je zelf iets meenemen, zorg dan dat het bij de gekozen setting past en neem een zakje mee om de vieze kleding in te doen.
– Je hoeft geen handdoek mee te nemen.
– De collage die je samen met de foto’s ontvangt, heeft het formaat van de HEMA-uitnodiging. Bestel je deze kaart, dan weet je zeker dat er geen randjes wegvallen.